Kennisbank

Erfbelasting besparen

Met een goed testament kun je erfbelasting besparen, je regelt dit bij NuNotariaat

I ERFBELASTING BESPAREN  MET JE TESTAMENT

Opvullegaat 
Met een opvullegaat in je testament kun het betalen van erfbelasting uitstellen of zelfs voorkomen. Ook als in de toekomst de vrijstellingsbedragen of belastingtarieven wijzigen, kan daar met het opvullegaat flexibel op worden ingespeeld. Zo kan er voor worden gezorgd dat er niet meer erfbelasting wordt betaald dan wenselijk. Bij NuTestament kun je standaard een opvullegaat opnemen in je testament. Een opvullegaat is nuttig als je al kinderen hebt, maar ook als je ze nog verwacht te krijgen. In veel reeds bestaande testamenten, zeker testamenten van voor 2003, is hoogstwaarschijnlijk geen opvullegaat (of een mogelijk alternatief, de tweetrapsmaking) opgenomen. Het is goed om een bestaand testament daarop na te kijken. Lees meer over het opvullegaat bij "opvullegaat" in het woordenboek.

Goede doelen laten erven 
Bij NuTestament kun je in je testament goede doelen opnemen. Voor goede doelen met een ANBI status geldt dat zij helemaal zijn vrijgesteld van erfbelasting.

Kleinkind-legaat 
Bij NuTestament kun je tegen meerprijs (meestal 75 euro) een kleinkind-legaat opnemen in je testament. Kleinkinderen zijn vrijgesteld van erfbelasting voor een bedrag van 20.000. Het kan dus bij grotere vermogens slim zijn om kleinkinderen  direct (dus naast de kinderen) ook te laten erven. Mail ons als je deze regeling wilt treffen. Lees hier meer: Kleinkindlegaat


II  ERFBELASTING BESPAREN MET JE SAMENLEVINGSCONTRACT

Met een samenlevingscontract stel je zeker dat jullie ook door de fiscus als partners voor de erfbelasting worden aangemerkt. Als partners voor de erfbelasting kun je gebruik maken van de partnervrijstelling van ruim 630.000 euro en de voordelige tarieven. Je betaalt dan dus geen erfbelasting over een van je partner geërfd bedrag zolang dat onder het vrijgestelde bedrag blijft. Ben je geen partners voor de erfbelasting, dan is het vrijgestelde bedrag maar iets meer dan 2.000 euro. Daarbij is het belastingtarief voor partners voor de erfbelasting ook veel gunstiger. Over het geërfde bedrag hoger dan de vrijstelling betaal je als partner voor de erfbelasting maximaal 20% terwijl dat anders maximaal 40% zou zijn. 

Let op: als je fiscaal partner voor de inkomstenbelasting bent, betekent dit niet automatisch dat je dat ook bent voor de erfbelasting, lees hierover meer in de kennisbank bij "fiscaal partnerschap".


Back Naar woordenboek

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan