Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

Afvullegaat of opvullegaat. Wat is het verschil?

Update: 9 maart 2020

De termen opvullegaat en afvullegaat worden veelal door elkaar gebruikt en betekenen in principe hetzelfde. Bij NuNotariaat spreken we van een opvullegaat. 

Het opvullegaat of afvullegaat is de clausule in het testament waarmee het betalen van erfbelasting over de erfdelen van de kinderen kan worden uitgesteld. Meer lezen over het opvullegaat cq afvullegaat? Klik hier. 

Erfbelasting

In het notariaat wordt soms gezegd dat het afvullegaat nog een stapje verder kan gaan dan het opvullegaat. Het afvullegaat zou dan aan de orde komen als de vrijstellingen van de kinderen (21.282 euro in 2021) en de langstlevende ouder (671.910 euro in 2021) helemaal zijn benut. Dan moet vervolgens 10% respectievelijk 20% erfbelasting worden betaald. Het afvullegaat kan er dan voor zorgen dat alle tariefschijven optimaal worden gevuld (dus eerst de 10% schijf bij alle erfgenamen "afvullen" en dan pas de 20% schijf toepassen). Dit kan een nog verdergaand belastingvoordeel opleveren. 

Wanneer loont het?

NuNotariaat biedt deze aanvulling niet standaard aan omdat dit pas loont als de gemeenschap van goederen tweemaal de partnervrijstelling bedraagt (dus vanaf de 1.300.000 euro vrij vermogen). Alsdan is het vooral ook raadzaam na te denken over een kleinkindlegaat en belastingvrij schenken bij leven. Als u op dit punt verder advies nodig heeft, mailt u dan graag info@nunotariaat.nl. Dan overleggen wij met de notaris over de mogelijkheden.

Meer lezen

Hier leest u meer over een kleindkindlegaat.
Hier leest u meer over partnervrijstelling.


>> Bij NuNotariaat kunnen twee testamenten voor partners met opvullegaat worden geregeld voor 375 euro (geen bijkomende kosten). Het tekenen bij 1 van de ruim 54 notariskantoren is inbegrepen in de prijs. Meer weten? Klik hier.

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan