Artikel

Notariaat Fc Donker Blauw

Afvullegaat of opvullegaat. Wat is het verschil?

De termen opvullegaat en afvullegaat worden veelal door elkaar gebruikt en betekenen in principe hetzelfde. Bij NuNotariaat spreken we van een opvullegaat. 

Het opvullegaat of afvullegaat is de clausule in het testament waarmee het betalen van erfbelasting over de erfdelen van de kinderen kan worden uitgesteld. Meer lezen over het opvullegaat cq afvullegaat? Klik hier. 

Bij NuNotariaat kunnen twee testamenten voor partners met opvullegaat worden geregeld voor 350 euro (geen bijkomende kosten). Het tekenen bij 1 van de 51 notariskantoren is inbegrepen in de prijs. Meer weten? Klik hier.

In het notariaat wordt soms wordt gezegd dat het afvullegaat nog een stapje verder kan gaan dan het opvullegaat. Het afvullegaat zou dan aan de orde komen als de vrijstellingen van de kinderen (20.616 euro in 2019) en de langstlevende ouder (650.914 euro in 2019) helemaal zijn benut. Dan moet vervolgens 10% respectievelijk 20% erfbelasting worden betaald. Het afvullegaat kan er dan voor zorgen dat alle tariefschijven optimaal worden gevuld (dus eerst de 10% schijf bij alle erfgenamen "afvullen" en dan pas de 20% schijf toepassen). Dit kan een nog verdergaand belastingvoordeel opleveren. NuNotariaat biedt deze aanvulling niet standaard aan omdat dit pas loont als de gemeenschap van goederen twee maal de partnervrijstelling bedraagt (dus vanaf de 1.300.000 euro vrij vermogen). Alsdan is het vooral ook raadzaam na te denken over een kleinkindlegaat en belastingvrij schenken bij leven. Als u op dit punt verder advies nodig heeft, mailt u dan graag info@nunotariaat.nl. Dan overleggen wij met de notaris over de mogelijkheden.

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan